Ikigai en mindfulness

Ikigai en mindfulness

Geïnspireerd door de Ikigai filosofie ‘De kunst van het jeugdig ouder worden’  uit het boek Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven (door: Francesc Mirales, Hector Garcia), bedacht ik mij dat je zelf grote invloed hebt om gelukkig en gezond oud te worden. Daar kun je niet jong genoeg aan beginnen. Alles wat je nu doet, heeft effect op later.

Heb je het boek al gelezen? Het staat op de bestseller lijst. Maar hoe pas je dit nu toe in de praktijk van alledag? Om je daar bij te ondersteunen, te inspireren en op weg te helpen, heb ik deze cursus ontwikkeld.

Voor wie is deze cursus?

Voor jong en oud, voor iedereen die bewust en fit willen leven en nieuwsgierig is naar andere mogelijkheden. Er is geen specifieke voorkennis nodig om aan de cursus deel te nemen. Wel wordt er een actieve bijdrage en inbreng aan de cursus verwacht.

Wat kan je verwachten?

Je Ikigai (ofwel, je passie, dat waar je blij en gelukkig van wordt) is het uitgangspunt om vandaar uit alle aspecten tot een gelukkig en vitaal leven te ontwikkelen. Stapje voor stapje ga je versterken wat voor jouw leven behulpzaam is en afschaffen wat jou hier in tegenhoudt . Dit doe je samen met de andere cursisten. Geen zwaar proces, het plezier staat voor op. En iedereen doet actief mee.

Vaste onderdelen van de cursusavonden:

 • Mindfulness oefening
 • Verkennen van een van de 10 Ikigai regels (zie onderstaand)
 • Een actief experiment dat aansluit bij de groep. Laat je verrassen!
 • Benoemen van een individueel voornemen om tussen de cursusavonden door mee te experimenteren en oefenen.

De onderstaande Ikigai regels gaan we verkennen.

De Ikigai 10 regels in het kort:

 1. Blijf actief.
 2. Doe rustig aan. (eigen tempo)
 3. Eet je niet helemaal vol.
 4. Omring je met goede vrienden.
 5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag.
 6. Lach
 7. Zoek de natuur op.
 8. (voel je gelukkig)
 9. Leef mindful
 10. Volg je Ikigai

Naast de vaste agenda onderdelen gaan we onder andere een keer wandelen, recepten uitwisselen, koken/ bakken, vriendschappen versterken, bewegen, ons eigen leven kritisch onder de loep nemen, schoonmaak houden (metaal, emotioneel, fysiek).

Data

Op dit moment zijn er geen mediatiecursussen gepland. Als u geïnteresseerd bent neem dan even contact op over de laatste ontwikkelingen.

Locatie Meander, Schiedam.
Doelgroep Jong en oud, mensen die bewust en fit willen leven en nieuwsgierig zijn naar andere mogelijkheden. En zin hebben een actieve bijdrage aan de cursus te leveren. Er is geen specifieke voorkennis nodig?
Begeleiding Jos van Veen
Kosten De kosten voor de cursus bedragen € 250,-. Hierbij is een zaterdagactiviteit al inbegrepen. De andere zaterdagactiviteit stellen we met de groep vast, kosten worden hiervoor apart doorberekend, afhankelijk van de activiteit.
Opgeven en info www.meander-meditatie.nl Tel: 010-2182791/06-51097596