Mediteren

Mediteren, iets voor mij? 

Mediteren is een avontuur; het grootste avontuur dat er in de menselijke geest mogelijk is. Meditatie is: er gewoon zijn, niets doen (geen handeling, geen gedachte, geen emotie). Je bent alleen maar, en dat is puur genot. Mediteren is een van de oudste technieken op het gebied van ‘de stilte in je zelf zoeken’.

Mediteren, als het ware ‘de kunst van het nietsdoen’ kan je leren.

De basis van mediteren is: ontspanning, observeren en niet oordelen. De eerste stap tot gewaar zijn is je bewust te worden van lichaam.  Langzamerhand wordt je je bewust van elke beweging, van elk gebaar. Naarmate je bewuster wordt merk je dat veel van wat je gewend was te doen, verdwijnt gewoon; je lichaam raakt meer ontspannen en wordt harmonieuzer.

Begin je daarna  bewust te worden van je gedachten, want daar moet je op de zelfde manier mee om leren gaan. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal in je hoofd afspeelt. Omdat we niet bewust zijn blijft al dat ‘gekwebbel in je hoofd’ als een onderstroom aanwezig en heeft invloed op al je doen en laten.

Daarna volgt de derde fase: de bewustwording van je gevoelens, emoties en stemmingen. Dat is de subtielste laag en de moeilijkste.

Als je je bewust bent van lichaam, geest en emotie, dan worden deze samengevoegd als een geheel en ontstaat harmonie. Daarna ontstaat de vierde stap als vanzelf: Je wordt je bewust van je ‘gewaar zijn’.

Mediteren is gewaar zijn, getuige zijn.

Meditatie technieken zijn actief, omdat je gevraagd wordt iets te doen, ook mediteren is ‘iets’ doen, ook niet-doen is ‘iets’ doen. Oppervlakkig gezien zijn alle meditatietechnieken activiteiten, maar op een dieper niveau zijn ze dat niet, want als je ze echt doet, verdwijnt het doen. Alleen in het begin lijkt het inspannend. Als je ze echt doet, verdwijnt de inspanning en gaat het spontaan en moeiteloos.

Zin om mee te doen ?
Iedereen kan mee doen. Een open bijeenkomst voor nieuwkomers en gevorderden. Speciale voorkennis of ervaring is niet nodig. Ieder doet mee  op zijn eigen niveau.

Maar is dat nou iets voor mij ?
Iedereen kan het leren. En je kunt het toepassen op de momenten die het best uitkomen. In de westerse samenleving wordt meditatie vaak beoefend met als doel stress te verminderen en balans te vinden in het dagelijks leven. Het geeft ook rust, balans in je leven en kan je brengen bij spiritualiteit.

Laat van te voren even weten of je komt en reserveer daarmee een plaatsje.
(j.veen@planet.nl of 0102182791 ; een sms met je naam 0651097597 ; via facebook)