Mindfulness-training

Mindfulness-training

Gedurende de dag wordt er van je gevraagd je te concentreren, aandachtig te handelen, zowel thuis, op het werk en op de weg. Daarnaast krijg je veel impulsen binnen door telefoon, contacten, informatie via tv en internet. Na een dag ga je slapen met een vol hoofd en begint het piekeren. Herkenbaar?

In de aandachtstraining van 8 lessen leer je een aantal vaardigheden die je dagelijks gaat oefenen zodat deze vaardigheden tot je gewoontes gaan behoren.

Je leert:

  • Met volle aandacht, mildheid en respect te kijken en om te gaan met de situatie of gedachte die zich aandient in het moment.
  • Om te gaan met stressvolle situaties.
  • Je langdurig te concentreren (en minder te piekeren);
  • Intensief het hier-en-nu te beleven en hier meer van te genieten.
  • Balans en veerkracht te behouden in je persoonlijke leven en op het werk.
  • Rust en stilte te ervaren.

De training is voor gemotiveerde mensen en is voor iedereen toegankelijk. Ook geschikt voor scholieren/studenten met examen stress of concentratie problemen.(Voor deze groep info op aanvraag)

Programma Mindfulness
Deze mindfulness-training is gebaseerd op het werk van Jon Kabat-Zinn. Het is geen kuur of cursus die je ondergaat, maar het is een training, oefenen, om een techniek aan te leren. Daarom wordt er een actieve inzet en deelname van je verwacht. Je verbindt je ertoe om dagelijks te oefenen. Beschouw het als een experiment met jezelf. Schort in deze periode even je oordeel op en geef jezelf de kans om er ten volle van te proeven. Na afloop kun je bij jezelf nagaan wat je uit dit experiment hebt geleerd en wat je er verder mee wilt.

De lessen hebben een opbouw. De eerste weken werken we met een bodyscan, waarbij je aandacht schenkt aan ieder deeltje van je lichaam. Het kan werken als een diepe ontspanning. Daarna komen daar rek- en strekoefeningen bij. Hierbij leren we om aandacht te geven aan sensaties in ons lichaam wanneer we in de buurt van een grens komen. Het gaat erom je grenzen te verkennen zonder er overheen te gaan, maar ook zonder al te vroeg af te haken en jezelf nodeloos in je bewegingsvrijheid te beperken.

Ondertussen voeren we beetje bij beetje zittende meditatie in. Hierbij ligt de nadruk op tot rust komen en op onderzoeken van wat er in en rondom jou gebeurt. In de huiswerkopdrachten wordt gevraagd stil te staan bij kleine dingen in het dagelijks leven en te onderzoeken hoe je hier mee omgaat.

Tijdens de laatste lessen gaan we verder in op het je eigen maken van de technieken in je dagelijks leven. Na afloop van de training kan je zelf kiezen wat het best bij je past om verder, op eigen kracht, in je dagelijks leven te gebruiken.

Data Op aanvraag
Kosten  € 275,- incl 21%btw, hand out en audio cursusmateriaal
Locatie + info MEANDER Warande 10h, Schiedam. T:010-2182791
Opgeven Via het inschrijfformulier op www.meander-meditatie.nl
Begeleiding Jos van Veen; zie ook www.meander.biz  T:0651097597